„Lucrurile care puteau sa iti dea pacea, …”

Ce ma uimeste la acest pasaj este ca, in timp ce multimea se bucura, joaca, canta „Osana!”, Iisus plange pentru cetate si implicit pentru ei. Oare de cate ori in timpul bucurie noastre, Iisus plange pentru noi?

Cand S-a apropiat de cetate si a vazut-o, Isus a plans pentru ea si a zis: „Daca ai fi cunoscut si tu, macar in aceasta zi, lucrurile care puteau sa-ti dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tai. Vor veni peste tine zile, cand vrajmasii tai te vor inconjura cu santuri, te vor impresura si te vor strange din toate partile: te vor face una cu pamantul, pe tine si pe copiii tai din mijlocul tau; si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand ai fost cercetata.” Luca 19

Evanghelistul Luca este singurul care surprinde aceast detaliu, si un detaliu care merita luat in seama. Ce diferenta de opinii, de diferenta in interpretare, cat de mare diferenta de actiune. Ma gandesc oare ucenicii nu ai priceput ca Iisus era suparat in duhul lui?

M-am tot intrebat oare la ce lucruri se refera Iisus aici, cand spune ‘lucrurile care iti dau pacea’? Atunci am plecat prin Scriptura pentru a gasi ceva care sa explice ce a vrut Iisus sa spuna.

Mai toti ne dorim ‘pacea’, de aceea apelam la fel de fel de trucuri pentru a o avea. Domnul Iisus cand vede de departe Ierusalimul, care este prin definitie, orasul pacii – salom, le spune celor din jurul sau care aveau puterea de a intelege:

„Daca ai fi cunoscut … lucrurile care puteau sa iti dea pacea…” Care sunt acele lucruri care pot aduce pacea? si asa am gasit in Scriptura cateva aspecte care aduc pacea:

Incep cu ceea ce spune Pavel in Romani 8, „… umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace”

Tot in Romani Pavel zice: Dumnezeul nadejdii sa va umple cu toata bucuria si pacea, …”

In Efeseni 2, tot Pavel zice: ” Iisus este pacea noastra, care din doi a facut unul singur…”

Cel cu inima tare, care se increde in Domnul primeste pace din plin Isaia 26

Lucrarea curatiei este pacea, roada neprihanitii este odihna. Isaia 32

Dar si apostolul Pave spune ceva asemanator, ba chiar mai mult: suntem socotiti neprihaniti, avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos.

Si inca unul: „fugi de poftele tineretii si urmareste (…) pacea, impreuna cu cei ce cauta pe Domnul dintr-o inima curata.”

Daca nu, pentru ca nu ai cunoscut vremea cercatarii „vor veni peste tine zile in care vrajmasii tai, te vor inconjura, te vor impresura, te vor strange din toate partile, te vor face una cu pamantul, te vor demola, caci cei rai nu au pace.

Ce bine ar fi ca azi, in ziua cercetarii sa luam aminte la lucrurile care pot da pacea pentru ca Pacea lui Dumnezeu ne va pazi inimile si gandurile in Hristos Iisus Domnul nostru!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s