„Dupa ce au primit banii, carteau impotriva gospodarului”

Cu ceva timp in urma un tanar angajat la un patron mi-a povestit: Stateam la rand impreuna cu ceilalti angajati pentru a primi salariul pentru timpul lucrat. Cand am ajuns in fata patronului care tocmai numara banii pentru mine si mi i-a dat, i-am numarat si imediat am zis patronului, este o greseala, eu primesc de obicei mai putin, la care patronul i-a replicat, meriti mai mult, de aceea ai primit mai mult. Putin confuz si bucuros mi-a impartasit si mie experienta lui.  Nu toti avem aceasta placere…

Hai sa vedem istoria altor muncitori:

„Fiindca Imparatia cerurilor se aseamana cu un gospodar care a iesit dis-de-dimineata sa-si tocmeasca lucratori la vie. S-a invoit cu lucratorii cu cate un leu pe zi si i-a trimis la vie. A iesit pe la ceasul al treilea si a vazut pe altii stand in piata fara lucru. „Duceti-va si voi in via mea”, le-a zis el, „si va voi da ce va fi cu dreptul.” Si s-au dus. A iesit iarasi pe la ceasul al saselea si al noualea si a facut la fel. Cand a iesit pe la ceasul al unsprezecelea, a gasit pe altii stand in piata si le-a zis: „De ce stati aici toata ziua fara lucru?” Ei i-au raspuns: „Pentru ca nu ne-a tocmit nimeni.” „Duceti-va si voi in via mea”, le-a zis el, „si veti primi ce va fi cu dreptul.”

 Seara, stapanul viei a zis ispravnicului sau: „Cheama pe lucratori si da-le plata, incepand de la cei de pe urma, pana la cei dintai.” Cei din ceasul al unsprezecelea au venit si au luat fiecare cate un leu. Cand au venit cei dintai, socoteau ca vor primi mai mult; dar au primit si ei tot cate un leu de fiecare.

 Dupa ce au primit banii, carteau impotriva gospodarului si ziceau: „Acestia de pe urma n-au lucrat decat un ceas, si la plata i-ai facut deopotriva cu noi, care am suferit greul si zaduful zilei.”

 Drept raspuns, el a zis unuia dintre ei: „Prietene, tie nu-ti fac nicio nedreptate; nu te-ai tocmit cu mine cu un leu? Ia-ti ce ti se cuvine si pleaca. Eu vreau sa platesc si acestuia din urma ca si tie. Nu pot sa fac ce vreau cu ce-i al meu? Ori este ochiul tau rau, fiindca eu sunt bun?”

 Tot asa, cei din urma vor fi cei dintai, si cei dintai vor fi cei din urma; pentru ca multi sunt chemati, dar putini sunt alesi.” Evanghelia Matei cap 20

Carteau impotriva gospodarului, patronului, sau mai bine zis a celui care i-a tocmit pentru lucru. Cu totii avem zilnic nenumarate motive sa fim multumitori unora sau sa ne razvratim si sa cartim impotriva lor.

Este un obicei „crestinesc” sa cartim. Avem exempre minunate de acest gen in toata Scriptura. Unii au cartit impotriva lui Moise. Altii au cartit impotriva lui David, altii impotriva altora. Ceea ce mai grav, ca unii au cartit chiar impotriva Domnului Iisus si chiar impotriva lui Dumnezeu.

Cred ca aceasta tine de atitudinea pe care o avem fata de cei cu care intram in relatie zilnic. Nu ei, si actiunile lor te fac sa fii multumit sau sa te impotrivesti si sa ai o atitudine respingatoare si cartitoare fata de ei, ci, TU, da tu, esti cel care alegi asta.

Gasim in aceasta pilda mai intai ca muncitorii care se tocmesc primii, „dis de dimineata”, sunt bucurosi ca gospodarul le-a oferit de munca si mai ales un pret al muncii. Nu vi sa intamplat niciodat ca cineva sa va tocmeasca la munca si sa va zica vede la sfarsit cat iti vom plati? Acesti muncitori aveau si motivatia muncii lor de la inceputul zilei. Ei lucrau ca sarguinta pentru ca la final primesc plata cuvenita.

Interesant, sau ceea ce da sens acestei pilde este ca, gospodarul iese si la alte momente din zi si mai ales spre seara si trimite alti si alti muncitori in vie. Cei dintai, care au inceput lucru dis de dimineata nu aveau de unde sti cu cat s-au tocmit ceilalti. Dar ei stiau ca la finalul zilei primesc plata pentru munca lor.

Nu inteleg de ce stapanul, gospodarul, cand ii cheama pe fiecare incepe sa ii plateasca in vazul tuturor, dar, incepand cu cel care a lucrat cel mai putin. Nu valoarea muncii e importanta, nu timpul lucrat e important, ci altceva. Cred eu!

Atitudinea lor vine din iluzia lor. Ei ziceau, o sa primim mai mult, si de aici incepe si reactia lor. Invidie pe cei cere au lucrat mult mai putin, razvratire impotriva celui care ii plateste, dupa parerea lor mai putin.

As vrea sa nu lungesc si sa ne uitam fiecare la noi. Care a atitudinea noastra fata de patronul care tocmai ne-a tocmit la munca? Care e atitudinea noastra fata de ceilalti colegi care sunt platiti mai bine decat noi?

Merita sa ne revizuim atitudinea noastra invidioasa, cartitoare sau razvratita si sa avem o stare de multumire si de bucurie fata ce cei cu care intram zilnic in contact. Asa se vor schimba unele relatii cu ceilalti.

Sa ne ierta Dumnezeu ca de atatea ori am cartit indirect sau chiar direct impotriva Lui, si El, totusi a facut lucruri minunate in continuare pentru noi.

Anunțuri

2 comentarii la „„Dupa ce au primit banii, carteau impotriva gospodarului”

  1. Un articol corect si rational. Multa lume nu intelege ca intotdeauna se vor gasi oameni, angajati. colegi, mai bine platiti pe buna dreptate sau poate din cauza ‘nepotismelor’. Insa nu lucrul acesta este relevant pentru ca noi nu suntem chemati sa cartim, sa judecam sau facem investigatii financiare in cadrul colectivului din care facem parte. Fie ca Dumnezeu sa ne lumineze si fie ca atitudinea noastra sa fie una pozitiva si impaciuitoare fata de patron, colegi si fata de noi insine.

    • Cred ca mai degrab invest, intai fata de noi insine si apoi fata de colegi si patroni! Merci Emi! Domnul sa te ajuta sa castigi mai mult si mai mult, dar nu mai mult ca mine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s