„Feriti-va sa nu defaimati…”

Dupa ce Iisus vorbeste ucenicilor despre pozitia cea mai privilegiata in Imparatia Cerului si ca aceasta va fi doar pentru cei ce stiu sa se faca ca acel ‘copilas’, are cateva avertizari pentru ucenici. Dintre acestea as vrea sa remarcam una acum:

„Feriti-va sa nu defaimati nici macar pe unul din acesti micuti; caci va spun ca ingerii lor in ceruri vad pururi fata Tatalui Meu care este in ceruri. Fiindca Fiul omului a venit sa mantuiasca ce era pierdut.

Ce credeti? Daca un om are o suta de oi si se rataceste una din ele, nu lasa el pe cele nouazeci si noua pe munti si se duce sa caute pe cea ratacita? Si, daca i se intampla s-o gaseasca, adevarat va spun ca are mai multa bucurie de ea decat de cele nouazeci si noua care nu se ratacisera.

Tot asa, nu este voia Tatalui vostru celui din ceruri sa piara unul macar din acesti micuti.” Matei 18

Am auzit deseori mesaje din exemplul cu oaia ratacita din turma de o suta de oi si mai ales cum pastorul se duce de o cauta. Din cate se poate observa Iisus nu se refera aici la oaia ratacita ca la oamenii din lumea larga, ci la oamenii din biserica. Crestinii, botezati, care au avut parte de partasia cu biserica si cu Mantuitorul Sau, numai ca s-au departat si s-au ratacit de turma.

Este dorinta Tatalui din ceruri sa nu piara nici unul din acesti micuti. Oare care este dorinta noastra? Cu cateva capitole inainte Iisus in discutia cu Petru zice: „caci gandurile tale nu sunt gandurile lui Dumnezeu, …” Care sunt gandurile noastre?

Feriti-va sa nu defaimati!

Feriti-va este o atentionare care avertizeaza. Aceasta indica un anume pericol. Nu trebuie trecut cu vederea peste un asemenea avertisment, atentionare.

Cine sunt acesti „micuti” de care spune Iisus aici? Se poate intelege ca se refera la ucenicii, care lucreaza pentru Imparatie dar eu cred ca este mai degrab crestinul ala… neinsemnat… poate chiar neluat in seama de cei multi, crestinul care traieste cu Domnul si nu cei care traiesc in vazul tuturor.

De fapt este mai usor sa fie desconsiderati acei care traiesc cu adevarat umili si aproape de Domnul, carora nu le place sa se ‘lupte’ pentru ideile lor ci isi vad de locul lor. Acestia sunt mai predispusi sa fie defaimati si neascultati decat ‘conducatorii’ sau chiar daca imi permiteti ‘personalitatile’ din mediul crestin.

A defaima are sensul de a desconsidera pe cineva in gand. Iar o asemenea atitudine poate imbraca diferite forme: a trece pe langa cineva fara a-l baga in seama intentionat, a te crede mai bun decat celalalt, a accentua greselile celuilalt, a glumi in mod discret pe seama altuia,a privi plin de mandrie, as zice chiar a porecli si a folosi porecla in conversatie si nu numele altuia, a nu-i oferi dragostea, si asa este neinsemnat.

Ce e inaltator in acest pasaj, si interesant, e ” ca ingerii lor in ceruri vad pururi fata Tatalui Meu care este in ceruri.”  zice Iisus. As veni cu inca un pasaj in care putem intelege si mai bine misiunea lor:   „Nu sunt oare toti duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea?” Din cuvintele lui Iisus reiese ca fiecare crestin este sub ocrotirea unui anumit inger. Mai gasim aceasta si in alte pasaje din Scriptura: Psalmul 34:7 Ingerul care tabaraste in jurul celui ce se teme de Domnul si il scapa din primejdie.

Atentionarea lui Iisus este si pentru noi, cei din vremea de astazi. Oricine dispretuieste pe cei „micuti” se pomeneste luptand impotriva lui Dumnezeu.

Feriti-va sa defaimati pe unul dintre acesti mucuti!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s