Judecand dupa aparente

Zilele acestea, treceam prin cartea Samuel cautand ceva anume. Mi-a trecut privirea peste cum a fost privita si primita Ana in Templu, de catre preotul Eli. Mai apoi cand Samuel cauta imparatul din casa lui Isai. Mai dai cateva pagini si gasesti pe David inainte lui Saul dorind moartea uriasului Goliat.

Toate aceste intamplari au ceva in comun: „aparentele” sau mai bine zis ” judecand dupa aparente”. Hai sa ne amintim:

  • Ana se ruga iar durerea inimii sale era atat de mare incat nu mai avea voce sa strige catre Dumnezeu, iar preotul Eli o considera alcoolica;
  • Samuel in casa lui Isai cauta pe cei mai inalti dintre fii sai;
  • tatal lui David privi dispretuitor catre „un fiu mai mic care paste oile”;
  • imparatul Saul vede in David doar un copil care nu are nici o sansa in fata uriasului;
  • fratii lui David il alunga de pe campul de lupta;
  • si altele…

Noi, crestinii, oameni religiosi, tindem sa judecam repede pe baza aparentelor. Fariseii care il urmareau pe Iisus au facut acelasi lucru zicand ucenicilor Lui: „Pentru ce mananca Invatatorul vostru cu vamesii si cu pacatosii?”. Simon, fariseul, l-a privit cu dispret pe Iisus atunci cand afirma: „daca acesta ar fi un prooroc… ar sti cine este cea care se atinge de El …”

In spatele afirmatiilor si a intrebarilor lor nu era doar prejudecata, ci si aparent un motiv teologic solid. Fariseii s-au dedicat cautarii neprihanirii si doreau sa evite paganatatea. Nu pot uita cum acestia au trecut pasivi pe langa omul cazut intre talhari evitand sa acorde ajutorul necesar, doar pentru ca sa nu se intineze.

John Stott scrie ca fariseii erau pur si simplu lenesi si egoisti, iar noi suntem ca ei. Stam deoparte de lume, in bisericile noastre incapatoare, cu atmosfera calda si primitoare fara sa ne implicam in mizeria si durerea in care se zbat cei de langa noi.

Iisus i-a acceptat pe pacatosi asa cum erau ei, s-a dus la ei, s-a plecat sper ei, le-a aratat harul si adevarul prin cuvintele Sale dar mai ales prin actiunile Sale. Nu i-a fost teama ca plecandu-se acolo unde erau ei sa nu fie intinat de ei. Ci i-a adus la viata impreuna cu El, I-a ridica, i-a salvat din starea lor.

Noi suntem foarte preocupati de ceea ce vor spune ceilalti, ca si fariseii de altadata. Preferam sa nu ne murdarim, ajutandu-i. Am acum in minte o imagine din timpul inundatiilor in care o batranica scoate din mal cateva lucruri iar cativa in jurul ei prefera sa filmeze si sa relateze starea ei mai degrab, decat sa o ajute.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s