Nu invinovatiti cum fac fariseii si carturarii

Domnul Iisus continua predica de pe munte si se refera clar la pacatul de a judeca si de a cauta grelelile altora. El spune:

„Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? Sau, cum poţi zice fratelui tău: „Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău”, şi, când colo, tu ai o bârnă într-al tău?… Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău. ” si  „Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte, şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare, şi să se întoarcă să vă rupă.”

Chiar daca acest pasaj nu ii acuza direct sau indirect pe farisei si carturari, ei cu siguranta erau vinovati de acest pacat – ii aduceau Lui invinuiri.

Oare ce a vrut Iisus sa spuna prin acest avertisment impotriva judecatii altora?

As vrea sa analizam mai intai ce nu a vrut sa spuna Iisus. Imediat dupa aceasta sectiune Iisus isi invata ucenicii sa nu arunce margaritare porcilor sau sa dea cainilor lucrurile sfinte. In mod cert vorbea despre anumite categorii de oameni, la figurat, referingu-se la ei ca la porci sau caini. Acesti oameni nu apreciaza valoarea lucrurilor sfinte sau a perlelor.

Mai mult de atat, Iisus le-a spus ucenicilor Sai cum ii pot judeca pe invatatorii falsi examinandu-le roadele, caci ei sunt niste „lupi imbracati in haine de oi”. Asa ca Iisus doreste sa analizam stilul de viata al oamenilor si sa judecam.

Prin aceasta inteleg ca Iisus nu a vrut sa spuna ca nu trebuie sa discernem si sa facem delimitari fundamentale referitoare la caracterul oamenilor ca urmare a actiunilor acestora. Apostolul Ioan a scris ca putem face usor deosebire intre copiii Domnului si copiii diavolului. Observandu-le viata!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s