Cine erau fariseii?!

Fariseii, adica despartiti de lune,  formau o partida religioasa cu multa vaza pe vremea aceea. Pe fata cautau sa treaca cei mai evlaviosi, dar in ascuns multi dintre ei duceau o viata plina de pacat.

Fariaseii erau membri ai unor comunitati speciale. Din relatarile evangheliei aflam ca, fariseii studiau Legea foarte minutios si erau foarte constiinciosi in aplicarea ei. Chiar putem spune ca ei formau elita poporului Israel, in vrenea de atunci.

Originea lor istorica se afla probabil in vremea prigoane religioase initiata de sirieni. In vremea aceea erau numiti „evlaviosii” sau „hasidim”.

Fariseii au fost singura din cela patru partide religioase ( fariseii, saducheii, eseenii si zelotii ) din vremea lui Iisus care au supravietuit razboaielor cu romanii si distrugerii Templului.

Din punct de vedere religios, iudaismul contemporan se baza pe farisei, care au acumulat o invatatura si intelepciune extraordinara in Talmud si in literatura iudaica. Ei credeau intr-o inviere a mortilor si intr-o Imparatie a lui Dumnezeu creata numai prin lucrarea lui Dumnezeu. Ei considerau obligatorie si traditia orala. Fariseii erau oameni de rand, spre deosebire de saduchei care erau din nobilime.

Fariseii erau cei care au promovat sinagogile si misiunea prin sinagoga. Ei erau cei mai apropiati de Iisus si de ucenicii lui si nu trebuie sa de cateva ori in apararea tinerei biserici crestine.

Fariseii, au tinut cu tarie Legea dar, erau preocupati sa adapteze Legea in mod uman la diferitele exigente. Ei erau considerati de popor ca gruparea care pazea cel mai „exact” Legea. chiar si Pavel, in calitate de fost fariseua putut spune ca a trait conform „celor mai stricte reguli ale credintei noastre” si ca a fost „fara prihana in ce priveste neprihanirea pe care o da Legea”.

sursa: Comentariu biblic, de Gerhard Maier.

Reclame

5 comentarii la „Cine erau fariseii?!

  1. Salut,

    Va recomand cartea lui E.P. Sanders, Judaism : Pracrice and belief. Nu cred ca toti fariseii duceau in ascuns o viata plina de pacat. Ati exagerat aici. Greseau in hermeneutica lor. Si din Noul Testament aflam farisei demni de respect. Erau religiosi ca si noi

    • Satana are mare putere pe acest pamant…Fariseii sunt preotii care sunt la ora actula ex:sfintii de la noi din tara halul lor cu personalitate falsa…ei sunt indivizi pe care sau numit sfinti,nu mantuiti de Atotputernicul nostru din ceruri

      • Ce raspunsuri certe si categorice aveti! Eu nu prea as fi sigur de ceea ce-mi spuneti. Cu astfel de raspunsuri se spala creierii la fundamentalisti. Cateodata si indoiala ii buna, cand Dumnezeu ne zdrobeste idolii certitudinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s