Pocaiti-va nu cum fac fariseii si carturarii

„Ioan, … când a văzut pe mulţi din farisei şi din saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare?”

De data aceasta ii gasim pe farisei impreuna cu saduchei si nu cu carturari cum ne-am obisnuit. Eu inteleg din expresia largita a textului, ca ei isi doreau sa se „pocaiasca” dar cu modalitati diferite. Ei au venit sa primeasca botezul, botezul pocaintei, a lui Ioan.

Inteleg din relatarea evanghelistului Matei ca exista deja un ritual, pe de o parte pentru Ioan, pe alta parte a celor care voiau sa primeasca botezul si anume;

Ioan spunea in permanenta: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.”

Poporul… venea la el si in timp ce isi marturiseau pacatele erau botezati.

Nu am inteles de ce Ioan pe popor il boteza doar pentru ca isi marturiseau pacatele, iar cand au sosit multi farisei si saduchei el aplica un al ritual, anume; „Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţa voastră.” Fariseii si saducheii au venit doar sa primeasca botezul si nu sa se pocaiasca, marturisindu-si pacatele.

Numai ca, daca Ioan ar fi ramas doar la atat cu siguranta nu am fi inteles. Dar Ioan reda ceea ce a auzit din discutia lor, a fariseilor si saducheilor, anume; „Avem ca tată pe Avraam!” Aceasta isi spuneau fariseii si saducheii, noi suntem fii lui Avraam si acest fapt ii facea cumva vrednici sa primeasca botezul fara a tine seama de cuvintele spuse continuu de Ioan, „Pocăiţi-vă, … si marturisiti-va pacatele acum…

Tot asa si astazi, condamnam unele ritualuri chiar daca nu o spunem si cautam alte variante proprii de a ne apropia de Dumnezeu, considerandu-ne „fii..” si cu drepturi. Poate crezi si tu ca esti cineva si ca meriti „ceva” sau cum am auzit deseori pe multi „pocaiti” sau nu spunand ca noi suntem „alesi” sau „chemati”. Sa nu ne pomenim ca vorbim sau gandim ca si fariseii, sau saducheii, sau carturarii.

Sa nu uitam ca avertizarea lui Ioan este valabila si astazi pentru noi, noi astia „pocaiti” care ne credem darrrr… nu coboram pana acolo sa ne pocaim, marturisindu-ne pacatele si traind in roadele pe care le-a pregatit Dumnezeu ca sa umblam in ele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s