” DEPRESIA – INVINGÂND INTUNERECUL DISPERĂRII”

Fiind nevoit să-mi revizuiesc, completez această temă, am intrat pe un Site, care m-a ajutat foarte mult şi am dat peste articolele pe care le aveţi în ataşament legat de depresie. Este în adevăr un semnal de alarmă pentru toţi creştinii din Bisericile noastre neoprotestante din toată ţara.

Citind articolul m-am întrebat personal : dacă aşa stau lucrurile la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai ales în România, care este atitudinea bisericilor noastre vis-a-vis de această boală care din nefericere afectează şi pe toţi creştinii din România.

Care este educaţia din bisericile noastre legată de această temă atât de ardentă şi actuală ? Ori ni se pare că nu este prea spirituală, nu este biblică…şi ca atare nu ar trebui să o abordăm în Bisericile noastre ?

Cred că Biblia are răspunsul la majoritatea problemelor şi pe aceste teme de psihologie sau consiliere, cum vreţi să le numiţi… De fapt,dacă cuvântul „Psyche” vine de la cuv. grec”minte ” sau suflet” „cuvântul despre minte sau suflet”, atunci Biblia este Cartea care ne poate răspunde la majoritatea fenomenelor şi în acest domeniu, dar probabil de unele nu suntem conştienţi .

Sau probabil unii se cred „superspirituali”…şi nu cred că acest fenomen face sute de mii de vitctime şi în Bisericile noastre. ( CITIŢI VĂ ROG ARTICOLUL DIN ATAŞAMENT..-Tineretul României- CAZUL BARTOS….)

De asemenea în anul 2000 toată America era îngrozită de faptul că o mamă creştină şi-a ucis 5 copii în cada de baie în doar 15-20 de minute, datorită unei Depresii Psihotice. Respectiva mamă a mai avut multe episoade de depresie din copilărie, plus că aceasta era transmisă şi genetic, dar nimeni nu s-a interesat să o ajute la tratare prin terapie şi medicaţie, nici chiar soţul acesteia.

Nu cred că ar fi cazul să demonizăm astfel de persoane, ci cred mai degrabă că oamenii din bisericile noastre nu sunt informaţi corect şi în acest domeniu.

OARE BISERICILE NOASTRE SUNT DESTINATE LA IGNORANŢĂ, IN ACESTE DOMENII ŞI FENOMENE?? SAU PROBABIL CĂ NU AVEM OAMENI PREGĂTIŢI SĂ NE AJUTE, IAR CEI CARE SUNT DEJA, NU II FOLOSIM, CONSIDERÂND CĂ ACEST DOMENIU ESTE UNUL SECUNDAR ÎN VIAŢA BISERICII !!

Gândiţi-vă bine, ce are de spus Scriptura, în cartea Proverbele legat de „Cuvintele Nebunilor” … „Comportamentul Nebunilor ” formele uşoare sau mai grele de nebunie…o afecţiune a minţii şi sufletelor noastre… Oare nu cumva depresiile netratate din copilărie, adolescenţă, părinţii violenţi, agresivi, posesivi ( sunt cu grămada în mijlocul bisericilor de astăzi) îi „aruncă ” pe aceştia în astfel de situaţii, care mai târziu,declanşează sub forma a tot felul de depresii, forme uşoare sau mai grave, apoi boli mintale şi pe acest fond să vezi şi pe cel rău cum lucrează prin aceste persoane.

Vă redau doar o formă uşoară, dar foarte des întâlnite în bisericile noastre :

„Am fost recent într-o misiune în nordul Romaniei….Intr-o biserică undeva la ţară, am văzut deasupra amvonului un microfon, şi mă tot uitam să văd unde este amplificatorul, difuzoarele….nu erau în sală. Ştiţi unde se aflau?? In casa unui fost presbiter, ( zidul casei lui era lipit de zidul bisericii), iar el nu voia să vină la strângerea sfinţilor…El era supărat pe fraţii din biserică deoarece biserica nu mai funcţionează „după voia Domnului” ( de fapt era voia lui încăpăţânaţă) . El nu vine la Biserică, dar vrea să asculte tot Programul Bisericii….După terminarea programului, am fost invitat la masă de un frate presbiter, timp în care acest frate bătrân a telefonat la fr. presbiter..”să-i mulţumeasacă ” că m-a dus şi pe mine in vizită la el ( cred că înţelegeţi că fratele nu m-a dus )… … Vreau să cred că aceasta este cea mai uşoară formă de aşa zisă „nebunie”.(cred că voi cunoaşteţi alte forma şi mai grave din bisericile voastre )…”

În vremea de astăzi ne confruntăm cu tot felul de cazuri: in familiile cu copii puţini sau mulţi, .în căsnicii: In copilărie fug de acasă datoriă unor probleme comportamentale, ( obsesiv – comportamentale… ) Astfel de episoade se întâmplă şi la majorat, şi chiar în viaţa de căsnicie . şi vezi ori un soţ ori o soţie rămaşi singuri pentru că partenerul a figit de acasă…. Cred că astfel de persoane sufăr de un fel de ” infatilism comportamental ” de care aceştia nu sunt conştienţi. Chiar Pavel aminteşte în I Cor.14 .v 19….”Nu fiţi copii la minte”…Ce trist să vezi şi în biserici oameni maturi , d.p.v. fizic dar care nu au ajuns la maturitate d.p.v.mintal…De asemenea soţi, soţii care se comportă în familie ca şi nişte copii….DOMNUL SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI!!!!

Am citit tot astăzi că, Programele T.V. . mai ales „Telenovelele” , computerele , discuţiile pe chat-uri fac şi acestea parte din cauzele depresiilor . Sociologii, psihologii, consilierii îşi fac probleme, deoarece fenomene întâlnite în Psihologie şi Consiliere Spirituală , precum; Transfer, Contratransfer, Proiecţie,se petrec astăzi mai mult ca oricând nu doar în „camerele de consiliere” dar în toate casele unde există computere pentru copii, adolsecenţi şi tineri, fenomenele acestea apar ,se mută de data aceasta şi în/din spaţiul virtual…Adolescenţii şi tinerii, de ce nu şi mulţi adulţi (vorbesc aici de cei din mediul creştin ) nu se duc la ” casele de prostituţie, dar pot transfera acestea în camerele unde au computere.

Astfel de situaţii au distrus deja zeci dacă nu sute de familii… Ne mirăm de ce apar mii de cazuri – adolescenţi, tineri, adulţi cu probeleme Obsesiv – comportamentale….Maniaco- Depresive, etc )..Dacă cineva vrea să dea o mână de ajutor” Consiliere” la astfel de persoane , nu acceptă, considerând că ei”nu au nici o problemă”de sănătate sufletească – mintală , sau mai sigur frica de confruntare cu realitate, frica de vindecare …Ştiu şi cred că este prea dureroasă confruntarea cu realitatea, dar şi Dumnezeu aplică aceasta terapie: Dar îţi voi pune totul sub ochi ” Ps.50.v.21…Şi necazul este că nu poţi face nimic, fără voia „clientului”….chiar şi Isus îl întreabă pe slăbănogul de 38 de ani Ioan.5.v.5-6 ” VREI SĂ TE FACI SĂNĂTOS”? In adevăr este dureros… dar trebuie făcut…Astfel de cazuri sunt cu miile în bisericile noastre de astăzi….

…..NU CREDETI CĂ ESTE CEASUL SĂ NE TREZIM ÎN SFÂRŞIT DIN SOMNUL INDIFERENŢEI ŞI A VISURILOR CĂ, MEMBRILOR BISERICILOR NOASTRE NU LI SE POT ÎNTÎMPLA AŞA CEVA….că doar avem Duhul Sfânt.”..( Intraţi vă rog şi pe Site-ul Familiei Creştine www.alianta-familiilor.ro şi veţi găsi cazuri de abuzuri de tot felul…)

Nu contează cine eşti, cât de puternic eşti şi tu ai fost, eşti şi poţi fi o victimă a depresiei.

Proorocul Ilie a fost un om puternic în Israel , ca nimeni altul in vremea sa, totuşi a căzut în depresie. După atâţia ani de predicare şi de minuni, nu se întâmplă absolut nimic în ţara sa, nici o trezire spirituală….La palat domneşte tot Ahab şi cu Izabela…..Descurajarea l-a cuprins şi pe el . Dar oare Avraam, Moise,marii oameni ai lui Dumnezeu? Insuşi Isus în momentele cele mai grele a vieţii Sale, înainte de Calvar a avut nevoie de 3 prieteni apropiaţi…să-L ajute să poată trece prin „Intristarea de moarte”…dar se pare că aceştia habar nu aveau, prin ce trecea Mântuitorul în acele ceasuri de agonie..aşa cum multi nu stim prin ce „intunerec, vale” trec toţi cei în depresii…..

FAC APEL LA TOŢI CEI CARE ATI FOST INSTRUIŢI IN DOMENIUL CONSILIERII SPIRITUALE, A PSIHOLOGIEI CREŞTINE, SĂ NE DĂM SEAMA DE MARELE APORT ŞI IMPACT PE CARE-L PUTEM AVEA ÎN ACESTE ZILE DE PE URMĂ… DE ACEEA VĂ CHEM LA „HEBRON” …LA SANCTUARUL”CREŞTIN ,.ALĂTURI DE ” DAVID ” AL NOSTRU, ” FIUL LUI DAVID” ISUS CRISTOS….ASTĂZI EL ARE NEVOIE DE VITEJI CA VOI , DE O ARMATĂ BINE INSTRUITĂ ÎN ACEST DOMENIU …FITI VITEJI SI ÎNCERCATI SĂ AJUTAŢI BISERICILE ÎN DOMENIUL INSTRUIRII , şi al CONSILIERII .

Se stie că 20% din cei ce consultă un psiholog, ar trebui să meargă să consulte mai întâi un Consilier Spiritual…Dar unde este acesta?..Slavă Domnului pentru cei care existaţi astăzi şi vă faceţi slujba de Consilier „Samaritean Milos”, legând rănile şi traumele atâtor căzuţi între”tâlharii depresiilor”de tot felul „… De asemeni se ştie că formele mai uşoare de depresie se pot trata prin psihoterapie, mai ales dacă aveţi clienţi creştini, puteţi aplica, în plus, cu mult succes terapia creştină….Gândiţi-vă că o informare în domeniu, nu ne ia mai mult decât o după masă sau dimineaţa de 4 sau 5 ore…

Recent m-a sunat un creştin ortodox ( eu am crezut că este neoprotestant) .El a particpat la un seminar despre „Singurătate dar nu singur” , pe care l-am ţinut la Bucureşti, la o Conf.cu persoanele cu dizabilităţi ,…Mi-a mulţumit ptr. DVD_ul legat de tema Depresiei..spunându-mi că Îi mulţumeşte lui Dzeu, pentru că de aprox.2 ani…a făcut tratament şi depresie…a fost şi la medici…dar ascultând DVD_ul…aplicând „Tratamentul dat de Dumnezeu lui Iie la Depresie” l-a vindecat şi pe el… Slavă Domnului…!!!

Şi Dvs. o puteţi face, şi vă veţi bucura ştiind că aţi ajutat cel puţiin o persoană…dar vor fi mulţi mai mulţi…

Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să va ajute la ceasta, In dragostea Calvarului.

Pastor NELU  POENAR

Anunțuri

One thought on “” DEPRESIA – INVINGÂND INTUNERECUL DISPERĂRII”

  1. Da..si eu am fost in depresie si am stat in spital..din cauza neascultarii mele, mult timp petrecut la calculator,cred si alte lucruri, probabil si legalismul meu si unele lucruri din familie poate. Dar Domnul m-a ajutat si nu m-a parasit. Acum iau tratament si sunt mai bine datorita Lui.
    Da, este nevoie de mai multi consilieri crestini care sa ajute in sensul acesta.Sa ne rugam pt aceasta.

    Rugati-va si pentru mine si familia mea,daca doriti. Multumesc.
    Domnul sa va binecuvinteze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s