Limba manipulatoare sau limba Dalilei

Manipulare inseamna folosirea sireata a limbii. Manipulatorii actioneaza subtil si incearca sa isi ascunda motivatiile egoiste.

Am scris cu ceva vreme in urma despre un mare judecator, Samson.  Samson, barbatul ales de Dumnezeu, avea o slabiciune pentru femeile pagane.

Dumnezeu l-a inzestrat cu puteri supranaturale. Scopul sau era sa aduce eliberarea lui Israel de sub dominatia filisteana. Numai ca el in loc sa ii nimiceasca, iubeste femeile din acest popor. Cum sa nimicesti ceva ce iubesti?

Samson se indragosteste de o femeie pe nume Dalila care apeleaza cu limba ei, la cuvinte santajiste. Dar mai bine e sa las textul Scripturii sa vorbeasca:  „Cum poţi spune: ,Te iubesc!’ când inima ta nu este cu mine? Iată că de trei ori ţi-ai bătut joc de mine, şi nu mi-ai spus de unde-ţi vine puterea ta cea mare.”

Asa a reusit ea sa il manipuleze pe Samson sa-i spuna secretul puterii lui extraordinare, apoi l-a tradat dezvaluind acest secret filistenilor care l-au tuns, l-au legat, i-au scos ochii si l-au obligat sa rasneasca in temnita.

Mai apoi la un banchet al filistenilor, au adus pe Samson sa isi bata joc de el. Numai ca Dumnezeu nu poate suporta ca o persoana in care a investit sa fie bataia de joc a celor rai si ii da izbavirea. Dumnezeu il repune pe Samson si ii reda puterea pe care o avea inainte si face ca printr-o singura miscare sa moara mai multi filisteni si domnitorii lor decat a ucis in toata viata lui.

Acesta este sfarsitul tragic al unui barbat puternic, dezarmat de o femeie cu o limba manipulatoare.

Iisus intr-o imprejurare a descoperit niste manipulatori care voiau sa il prinda cu vorba, pe care El ii numeste ispititori.

„Se cuvine să plătim bir Cezarului sau nu?” Isus le-a priceput viclenia, şi le-a răspuns:  „Pentru ce Mă ispitiţi? Arătaţi-Mi un ban (Greceşte: dinar.). Al cui chip, şi ale cui slove sunt scrise pe el?” „Ale Cezarului” au răspuns ei. Atunci El le-a zis: „Daţi dar Cezarului ce este al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Nu L-au putut prinde cu vorba înaintea norodului; ci, miraţi de răspunsul Lui, au tăcut.”

Insa Iisus nu a  folosit aceasta modalitate prin cuvintele sale. El nu a fortan pe nimeni, nu a facut pe altii sa spuna fara voia lor ceva, si nu forteaza sau manipuleaza nici astazi.

Daca Iisus care cunoaste toate lucrurile din viata ta sa folosi acestea impotriva ta ce s-ar intampla?

Fereste-te sa ai o limba santajista, sa iti folosesti limba spre ai manipula pe altii, ca apoi tu sa profiti un urma acestora.

Reclame

4 comentarii la „Limba manipulatoare sau limba Dalilei

 1. Bine surprins Doru. Limba, of, limba…cat de mult rau ne facem noua si celorlalti prin nestapanirea ei. Si ce usor este sa o folosesti doar in scop personal, de a avea castig, si nu spre binele celorlalti!

 2. Limba şi manipularea celorlalţi sunt foarte periculoase. De multe ori le îngăduim sub scuza că suntem creştini şi trebuie să fim îngăduitori. Dar cred că cu aceste lucruri nu se poate fi ingăduitor nici tolerant, pentru că distrug.

 3. ma numesc dalila vb serios…da lu mama ia plakut numele asta sh na….nmia pus numele..,.insewam,na cv????

  nu sunt manipulatoare ;))

  • Draga Dalila,
   mie chiar mi-a placut acest nume, daca suntem mai atenti vedem ca Dalila este o eroina pentru filistenii din vrenea ei. Asta nu inseamna ca partile ei bune si rele sunt si le cei care poarta numele ei. Aspazi pe multi ii cheama Petru sau Pavel dar cati se ridica la nivelul celor doi care au fost apostolii lui Iisus.
   Nu vreau sa te simti deranjata de folosirea unui Personaj Biblic.
   Multumesc de intelegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s