somnul, memoria si … calculatorul

necenzurat …  calculatorul si copiii

Adolescenţii care se „re­laxea­ză”, după ce au învăţat pentru şcoală, jucându-se pe calculator, pot avea probleme cu somnul şi pot uita ceea ce tocmai au învăţat, relevă un studiu efectuat la Universitatea Sportivă Colgne din Germania.

Studiul a implicat participarea a 11 băieţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani. Ei nu aveau probleme de somn şi nu se aflau sub medicaţie. În două zile separate, copiii au trebuit să se joace pe calculator un joc cu întreceri de maşini (Need for Speed), iar în cealaltă zi să se uite la un film fantastic (Harry Potter). Rezultatele au arătat că după ce s-au jucat pe PC, copiilor le-a luat mai mult să adoarmă şi au petrecut mai puţin în prima fază a somnului, faza de REM, când omul îşi reorganizează informaţiile culese peste zi. Ei au intrat foarte repede în faza de non-REM, faza a doua somnului, când are loc refacerea resurselor de energie ale organismului.

Analizele au arătat că jocurile video cresc tensiunea arterială, pulsul şi nivelul respiraţiei şi suprasolicită sistemul nervos. Testele cognitive efectuate, înain­te şi după jocul pe PC, au ară­tat o scădere a memoriei ver­bale. Este o descoperire foar­te importantă, având în ve­de­re că acest lucru creează o conexiune între procesul de învăţare şi jocurile video. Mai mult, s-a confirmat faptul că experienţele emoţionale la care copiii iau parte, după ce au învăţat, le afectează capa­citatea de memorare. Urmărirea filmului nu a afectat capacităţile de memorare sau parametrii de somn ai copiilor. Cu toate acestea, calitatea  şi eficienţa somnului s-a redus considerabil. Astfel, diferenţa dintre timpul total de stat în pat şi timpul efectiv de somn, a fost foarte mare.

Cercetătorii au spus că este posibil ca ei să fi ales un film greşit pentru vizionare. Mai ales că nici unul dintre copii nu a fost entuziasmat când a aflat ce film va urmări.

Impactul media asupra copiilor este din ce în ce mai mare, iar studierea lui este o prioritate. Mai ales că, în mare parte, media are un efect negativ asupra sănătăţii fizice şi psihice a celor mici.

stefan.chivu@gandul.info

Anunțuri

2 comentarii la „somnul, memoria si … calculatorul

  1. Pingback: Somnul, memoria si… calculatoorul « Botoşaniul Evanghelic

  2. Este un studiu foarte interesant, si sunt multe alte cercetari facute pe efectele calcultorului, ale televizorului, si un efect care ar trebui sa ne dea de gandit este faptul ca reduce eficienta scolara, creativitatea, si unele jocuri cresc nivelul de agresivitate la copiii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s