Iertarea parintilor abuzivi…

Mai toti ne-am confruntat, abuz parintescdirect sau indirect, mai mult sau mai putin cu asemenea stare. Auzim des, poate chiar zilnic, in presa, la radio sau emisiuni televizate nenumaratele vieti care sunt afectate de abuzul din copilarie (abuz fizic, abuz emotional sau si mai grav abuz sexal)

Ai auzit de…/ un tatic care si-a transat baietelul./ o bunicuta care a fost violata de un tanar./ o fetita care a fost gasita moarta pe cimp./ un copil nou-nascut care a fost injunghiat si aruncat in tomberon./ un scriitor care scria despre copii abuzati,

Multe suflete in zilele noastre se zbat sa gaseasca vindecare pentru trecutul lor dureros. Diferite programe de televiziune prezint persoane care isi descriu istoria dura, in fata unui public care stie sa aplaude, la comanda, dar care raman nepasatori si indiferenti la povestile lor.

Vreau sa va dezvalui povestea cruda a lui Ronald:

” Ronald a crescut la o ferma in Muntii Apalasi din vestul Pensilveniei.un-baietel Familia largita care impartea aceeasi casa numara aproximativ patruzeci de membri care incercau sa-si duca traiul de azi pe maine de pe urma unei bucati de pamant. A trait o copilarie brutala. El povesteste de verisorii lui care au incercat sa se spanzure unul pe altul si o bunica ce tragea cu o pusca cu sare in nepotii neascultatori.

Tatal lui Ronald era un barbatinteligent care in cele din urma si-a luat copiii si s-a mutat de la ferma in Long Island, unde a gasit de lucru. Situatia lui financiara s-a imbunatatit, dar relatiile nu. Sotia l-a parasit, iar el si-a batut copiii in mod sistematic, uneori foarte grav. Lui Ronald ii era incontinuu frica de violenta care-l astepta in fiecare zi cand se intorcea de la scoala.

Apoi tatal lui a fost grav ranit intr-un accident de automobil. I s-a rupt gatul si a ramas paralizat de la gat in jos. Fostul tiran al casei, acum era complet paraplegic, dependent de altii in toate privintele. Ca tanar adult, Ronald ar fi avut toate motivele sa-si abandoneze tatal. De ce l-ar ingriji si de ce ar sta langa omul care i-a ruinat viata?

Cu toate acestea a ramas alaturi de el. Desi ajutorul medical si de invaliditate asigura asistenta medicala, de ani de zile el insusi ingrijeste cu credinciosie de tatal sau: spalat, imbracat, exercitii de recuperare a membrelor inerte care odata l-au batut nemilos, uneori pana la inconstienta.

Deseori il duce afara in scaunul cu rotile si stau de vorba despre bataliile emotionale pe care le-au dus si pe care le mai au de invins.

Demoni ai trecutului il mai vaneaza ocazional pe Ronald, dar el marturiseste ca in cele din urma a gasit pacea care i-a lipsit extrem de mult in copilarie. Mai mult decat orice, slujirea lui plina de dragoste sta marturie a iertarii si vindecarii de care au parte acum atat tatal cat si fiul.”violenta_domestica

Cineva spunea: ‘ Nu conteaza cine suntem sau de unde suntem. Conteaza doar sa putem ierta si sa fim deschisi ca Dumnezeu sa poata lucra in noi.’

Chiar daca nu putem uita, trebuie sa credem ca putem ierta. Adevarata vindecare a abuzului caosta in iertare…

Anunțuri

13 comentarii la „Iertarea parintilor abuzivi…

 1. Cind ierti pe cineva, inseamna ca sa-i dai posibilitatea sa continue cu ranirea, sau nu? Este iertarea ca o pace interioara la care ajungi, e linistea proprie, sau iertarea e de dat celui care iti greseste mereu? Cum sti cind ai iertat?

 2. Iertarea unei persoane care te-a ranit nu inseamna neaparat suspendarea unei noi posibilitati de a fi ranit, ci chiar iertarea creaza loc unei noi iertari…
  Stiu a sa imi zici ca sunt putin deplasat. Da, sunt deplasat in mentalitatea omului nostru moder, dar nu si in ce priveste pe a omului nascut din nou.
  Domnul Iisus in predica de pe munte ne cheama sa iertam pe cei ce nu merita, mai mult intr-un alt iscurs al Lui, El ne invata sa iertam oamnenilor aceeasi gresala de 70 de ori cate 7 pe zi…
  Pentru omul moder este o nebunie, pentru noi este puterea lui Iisus care ne face sa iertam oamenilor greselile lor ca si noi sa fim iertati de Tatal. Si daca nu iertati oamenilor gresalele lor, nici Tatal nu va va ierta gresalele voastre.
  Iertarea aduce liniste, pace interioara ceea ce confirma ca problema s-a rezolvat, neiertarea aduce amaraciune, ranchiuma…
  Iertarea iti aduce eliberare, si nu neaparat uitare celei situatii.

 3. Am o imagine in minte:

  In vana de la baie am un crocodil. De cite ori bag mina in vana, imi musca cite un deget. Eu pocaita si nascuta din nou il iert. Iar daca bag mina in vana de 70 de ori cite 7 si ma musca de fiecare data, eu tot trebuie sa-l iert.

  Cum este slavit numele lui Dumnezeu in aceasta situatie? Crezi ca Dumnezeu ma vrea pe mine sa continui sa bag mina in vana de la baie?

  Sau „il iert” dar ma opresc sa mai am contact cu crocodilul?

  Care situatie crezi ca e mai inteleapta?

 4. Pingback: Articole interesante pe bloguri - 30 martie - 5 aprilie « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!

 5. Cristina,cred ca asta depinde de cine este persoana aceea.Daca este unul din parinti,Dumnezeu ne porunceste sa ne cinstim parintii,fara sa ne lase nicio exceptie.Un lucru care pe mine ma ajuta e ca in biblie scrie: „Copii,ascultati IN DOMNUL de parintii vostri,caci este drept.”Si cred ca asta se coreleaza cu versetul care zice sa facem totul ca pentru Domnul,nu ca pentru oameni.TOTUL! Deci atunci cand asculti si ii respecti,o faci pentru Domnul.Cand ma gandesc asa,nu doar ca fac cu bucurie,dar am mult mai multa putere si ravna in ascultarea lor.Si tot asa si cu rudele.Nu poti sa desfiintezi gradul de rudenie si ar fi rusine pentru Numele Domnului sa fim certati cu cineva din casa noastra si totusi sa pretindem ca ne inchinam Lui.
  Pe de alta parte,daca e vorba de un prieten,atunci cand greseste grav si nu o data,este intelept sa il ierti si sa va impacati,dar sa il transferi mai jos pe lista ta de prieteni,timp in cara ii observi comportamentul si vezi daca ii pare rau cu adevarat.Este de asemenea firesc Dragostei pe care Domnul a pus-o in noi din natura Lui sa il ajutam pe acel om sa se indrepte.Daca se schimba intr-un final,poti sa ii redai locul pe care si-l pierduse.Dar daca acea persoana se dovedeste a fi nevrednica de numele de prieten,este intelept sa ascultam de cuvantul care zice sa ne ferim de tovarasiile rele.Trebuie totusi sa fii foarte atenta la motivatia pentru care renunti la acea relatie,sa nu fie cumva doar firea ta la lucru.
  In cazul cunostintelor accidentale,nu cred ca e mult de spus.Bineinteles ca iertam,iar relatia nu pune probleme fiindca este inexistenta aproape.
  Iar in legatura cu crocodilul…eu nu as mai baga mana in apa 😉
  Sper ca ti-a fost de folos.Lucrurile astea le-am invatat si eu in timp si sunt gata sa le impartasesc cu ceilalti.Domnul sa te binecuvanteze si sa te ajute sa faci alegerile corecte din motivatii corecte!

 6. kingsdaughter, de ce depinde de persoana?? Cind se face un pacat, depinde de persoana? Cind omori pe cineva depinde de persoana? Avem impresia gresita ca daca avem acelasi ADN cu cineva, acel cineva are dreptul sa faca orice, chiar daca e impotriva cuvintului lui Dumnezeu. ADN-ul nu e important cind e vorba de pacat.

  De multe ori noi luam numai partea aceea lui Dumnezeu ca e iubitor si deci si noi trebuie sa imprastiem numai iubire si dragoste imprejurul nostru. Uitam insa ca El este si drept judecator si pedepseste pacatul foarte aspru.

 7. da,Cristina,dar porunca pentru noi este doar asta:”Iubiti-va unii pe altii cum v-am iubit Eu”(Si fiecare stim cat pacatuim si nu meritam iubirea Lui…),iar in alta parte scrie:”Judecata e a Domnului”.
  Daca ne rugam Lui pentru putere de iertare,El sigur ne-o va da,fiindca este o rugaciune care Ii aduce slava.Mie mi-a dat-o.Deci nu vorbesc in necunostinta de cauza.
  Si face bine si sufletului nostru,nu doar Numelui Lui.Si iertarea nu depinde de niciun ADN.Suntem datori sa o dam tuturor.Datori in sensul in care un scafandru e dator sa isi puna masca de oxigen,o pasare sa dea din aripi cand e in aer si noi sa bem apa ca sa nu murim.In sensul asta,ca sa nu ne sufocam sufletul si sa moara..

 8. Si mai e ceva.Dumnezeu atunci cand iarta,El pur si simplu nu-si mai aduce aminte.Atunci cand iertarea e de la El,nici noi nu mai aducem aminte acelei persoane de ce a facut in trecut.Noi nu putem sa uitam asa cum face Dumnezeu,dar asta nu insemna ca ne aducem mereu aminte ca sa aruncam vina pe celalt.Daca ne aducem aminte,o facem doar sa-i multumim Domnului ca ne-a ajutat sa iertam si in continuare sa ia orice urma de resentiment din inima noastra.In fiecare zi si de fiecare data cand diavolul ne ispiteste cu asta.Rugaciunea e un walkie-talkie de razboi,nu unul domestic prin care mai cerem o alta perna celui din camera cealalta.Asa trebuie sa ne rugam.Noi suntem in continuu razboi cu pacatul.Dar Isus deja l-a biruit.Sa ramanem in El si va fi biruitor in noi.Dumnezeu sa ne ajute pe toti la aceasta.

 9. Dumnezeu nu e doar indurator,e si drept si razbunator.Niciun pacat nu va scapa nepedepsit,aici sau la Judecata.sunt intr-adevar situatii in care Dumnezeu ne vrea partasi la dreptatea pe care o face El,sa rasplatim raul cu durere.O sa le enumar pe scurt: 1.parintii trebuie sa-si pedepseasca odraslele atunci cand acestea fac ceva gresit(Prov.23:13;13:24;Efeseni6:14) 2.profesorii trebuie sa rasplateasca cu note bune invatarea si neinvatarea cu note rele(pentru ca scoala e o anexa la familie din punct de vedere al formarii) 3.Patronii sa-si plateasca doar angajatii care isi fac treaba(2Tesaloniceni 3:10) 4.autoritatile civile au dreptul dreptul sa foloseasca forta pentru a pedepsi pe cei ce nu respecta legea(Romani13:2,4) 5.Biserica trebuie sa disciplineze membrii care intentionat si repetat pacatuiesc(1Corinteni 5:5;2Tes.3:15) Si toate astea nu pentru razbunare,nu din superioritate,ci pentru ca aceste principii sunt esentiale pentru functionarea institutiilor pe care Dumnezeu le-a lasat si pentru ca ceilalti sa se supuna lui dumnezeu si El sa fie frumos in ei. Deci,ca persoane juridice,trebuie sa fim drepti,dar ca persoane civile,trebuie sa fim milosi.(Romani12:17-21;Luca6:27-36).Mesajul lui Isus e ca El a biruit raul cu bine si noi trebuie sa facem la fel. Si atunci cand facem asa,aratam cum este Dumnezeu,suntem o marturie a milei Lui(Ps.103:10;Matei5:25;Efeseni4:32)si de asemenea aratam ca inima noastra e total impacata si satisfacuta in Dumnezeu. Cu alte cuvinte,asa suntem frumosi.

  • ok ! super !
   Ce se va intampla cand o sa incep dezbateri pe tema supunerii… Cu siguranta unii ca si Cristina vor sari si mai sus pentruca nu ne place sa ne supunem. Nu ne place sa ascultam dar mai cu seama sa mai fim si supusi.
   La toti ne place sa fim iertati, ceilalti sa ne fie supusi, numai ca si noi sa facem la fel…

 10. E foarte bine ,Doru, ca s-a inceput dezbaterea asta.Daca e sa fii revoltat,fa asta cu pacatul,diavolul care e in spate;dar bucura-te pentru ca cineva a ‘sarit’.Poti sa stii?…poate pentru asta trebuia sa scrii articolul asta ,ca cineva sa fie vindecat.Mai bine sa ne rugam pentru Cristina si altii in situatia ei.Daca a postat aici inseamna ca in adancul sufletului ei are dorinta sa fie convinsa si schimbata. Domnul sa te binecuvanteze pentru articol si pe ea in vederea vindecarii.Si sa lucreze in continuare prin tine si prin noi toti.

  • Stai putin, eu nu am acuzat-o pe Cristina. Ci am sesizat un oarecare spirit de autoaparare a asa zisei credinte personale, in intelegerea unui lucru dea dreptul sensibil in viata noastra ca si copii.
   Dorinta mea este sa sensibilizez tot mai mult pocaitii sau cei care se considera crestini sa dam importanta lucrurilor marunte din viata noastra care aduc poate chiar nerezolvari peste ani…
   Faca El ca toti cei care trec pe aici sa fie ca si tine sau Cristina … unii placut impresionati, altii provocati…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s