Iertarea Jutecatoreasca si cea Parinteasca

In Scriptura gasim doua feluri de iertare, si daca suntem atenti la citire o sa le si descoperim si trebuie sa invatam sa le deosebim.

Iertarea Judecatoreasca este iertarea pe care o acorda un judecator. Dumnezeu este Judecatorul, iar omul pacatos este acuzatul. Omul este vinovat din pricina pacatelor lui, iar pedeapsa este osanda vesnica.

Dar vine Iisus si anunta: ‘Eu voi muri pentru pacatos ca Inlocuitor, Eu voi plati pedeapsa care este urmarea pacatului omenesc.’ Si exact asta a facut Mantuitorul la crucea de pe Golgota. Omul care crede in Salvator, primeste iertarea judecatoreasca pentru pacatele lui. Hristos Iisus a platit totul, iar pacatosul care a acceptat iertarea intra intr-o relatie noua.

Dumnezeu nu mai este Judecatorul lui, ci de acum este Tatal lui. Apostolul Pavel le spune romanilor : “Acum dar nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus,…”

Iertarea parinteasca este aceea pe care o da un tata. Este urmare a iertarii judecatoresti. Dumnezeu este Tatal, iar cel ce crede este copilul Lui.

Ce se intampla cand din neatentie copilul infaptuieste un pacat. Dumnezeu Tatal nu il mai osandeste pe copil la moarte pentru pacat ci, El va lua masuri, fie si disciplinare, pentru al readuce pe copil in starea pe care o doreste Tatal.

Imediat copilul isi recunoaste vina si primeste iertarea parinteasca. Se reface partasia familiei care a fost tulburata, se reface atmostera de bucurie din familie care a disparut.

Tatal a spus: ‘Aduceţi repede haina cea mai bună, şi îmbrăcaţi-l cu ea; puneţi-i un inel în deget, şi încălţăminte în picioare…. căci acest fiu al meu era mort, şi a înviat; era pierdut, şi a fost găsit.’

Daca iertarea judecatoreasca se intampla o data la convertire, iertarea parinteasca are loc totdeauna, cand un copil isi marturiseste pacatul si se lasa de el.

Anunțuri

3 thoughts on “Iertarea Jutecatoreasca si cea Parinteasca

  1. Unul dintre cele mai fascinante lucruri ale crestinismului este faptul că Dumnezeu este și judecător și tată. El aplică ambele iertări. Iertarea judecătorească a fost făcută posibilă grație jerfei fiului lui Dumnezeu, Iisus Christos. Tot în baza acestei jertfe noi El ne-a dat dreptul să fim copii ai lui Dumnezeu, făcând astfel posibilă și iertarea părintească.

    Tema iertării păcătosului m-a fascinat mereu și cred că este cel mai măreț motiv ca să-l slăvim și lăudăm pe Dumnezeu.

  2. Pingback: Articole interesante pe bloguri (23-29 martie 2009) « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!

  3. Multa binecuvantare!

    „Sa cunoastem, sa cautam sa cunoastem pe Domnul! Caci El se iveste ca zorii diminetii, si va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primavara, care uda pamantul!”Osea 6:3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s