cum te iubesti pe tine insuti?

„sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.”

În ultimii ani au apărut o serie de cărti, în librăriile creştine, în care este predicată “iubirea de sine” şi “acceptarea de sine” ca o premiză esenţială pentru tăgăduirea de sine, dragostea faţă de aproapele şi dragostea faţă de Dumnezeu.

Ne vine aşa de greu să iubim pe alţii, pentru că nu ne iubim destul pe noi înşine.

Mai întâi: Cum te iubeşti pe tine însuţi? Suntem atât de dependenţi de nevoile trupului după mâncăruri, după băuturi, după dormit bine, încât ne organizăm de aşa manieră timpul şi veniturile încât să nu sufere trupul nostru. Ieşirile la iarbă verde, banchetele, serile cu explozii de bucurie fac ca inimile să bată mai repede, dar nopţile de rugăciune şi de lupta pentru cei care merg la pierzare, nu le mai cunoaştem deloc.

Mulţi cunosc mai bine sortimentele de vinuri decât promisiunile lui Dumnezeu.

Apostolul Pavel foloseşte această exprimare într-un alt context şi anume, cu referire la familie. Mai degrabă, se referă la bărbat. Dacă nu credeţi vă redau expresia apostolului: “…fiecare din voi (bărbat ) să-şi iubească nevasta ca pe sine …”

Apostolul Pavel explică ce înseamnă să se iubească pe sine cu câteva versete mai sus: “…trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor… …nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag,…” Cât de importante sunt aceste detalii pe care apostolul le dă aici.

Bărbatul dovedeşte că se iubeşte pe sine prin faptul că îşi hrăneşte trupul şi îl îngrijeşte. Dar apostolul Pavel spune mai mult aici, îşi hrăneşte cu drag şi se îngrijeşte cu drag.

Nu este suficient că îţi îngrijeşti trupul, nu este suficient să îţi îngrijeşti oricum trupul ci, totul să fie făcut cu drag. Îţi este drag să îţi îngrijeşti trupul sau o faci doar pentru că trebuie făcut. Ca o datorie, sau din plăcere?

Acum, Domnul Iisus spune, aşa cum îţi îngrijeşti trupul, cu drag, tot aşa să iubeşti pe aproapele. Aceasta nu înseamnă ceea ce tot apostolul Pavel în Epistola sa către Tesaloniceni spune prin “iubire de sine.” Cred că mai degrab avem nevoie de a înţelege cum să ne ocupăm de noi ca mai apoi să ştim cum să ne purtăm şi cum să îi iubim pe alţii.

Ca să înţelegem mai bine, apostolul Ioan în Evanghelia sa scrie sub o altă formă acestă expresie, şi aceasta o vom vedea cu alta ocazie…

Reclame

3 comentarii la „cum te iubesti pe tine insuti?

 1. Ce fain ai zis… chiar nu m-am gîndit niciodată la asta, la faptul că nu iubim cum trebuie pe ceilalți pentru că nu ne iubim pe noi înșine. Foarte frumoasă ideea, apreciez 🙂

 2. merci, merci..
  cu cat inveti sa te iubesti pe tine cu atat ii iubesti si pe ceilalti
  pentru unii asta e egoism, sau ce stiu eu cum

 3. Da, iubirea de sine are 2 sensuri

  1. narcisismul;

  2. iubirea despre care ne zice Dumnezeu, care este distorsionată de oameni și etichetată drept egoism;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s