dragostea de fariseu sau…

Dragoste de farieu sau iubire ca a lui Iisus?

Cum ajungem oare la crestinismul lipsit de dragoste? Raspuns: Purtand ochelarii de cal ai autoneprihanirii. Rutina religioasa ucide.
Din aceasta cauza nu a savurat Simon partasia cu Dumnezeul cel plin de dragoste. De aceea a criticat-o el pe femeia care tocmai aducea un act de inchinare adevarata. De aceea Il trata el pe Isus potrivit cu listele lui de reguli mai degraba decat a-L privi ca pe unul care tanjeste dupa dragostea lui.

Ce as face eu daca Isus ar reprezenta o amenintare pentru normele si traditiile convingerilor mele privitoare la adevarata religie?
Majoritatea fariseilor erau deopotriva indignati si interesati de afirmatiile lui Isus. Simon se intreba si el daca Isus este cu adevarat Mesia. Acesta era motivul suspiciunilor si al disconfortului pe care il aveau fariseii vizavi de Isus. Legalismul lor si-a incrucisat sabia cu
cea a dragostei lui Isus, plina de har si acceptare. Isus nu a ingaduit niciodata pacatul, dar nici nu a aprobat sistemul de legi omenesti si standardul lor impovarator al trairii vietii religioase.

Invataturile Lui i-au condamnat. El a pus sub semnul intrebarii valabilitatea traditiilor lor. El a judecat aspru mandria si ipocrizia pe care religiozitatea lor le-a infiat. El a aratat cu degetul spre iubirea lor de putere si control. Intre Isus si farisei era o distanta de multi kilometri.
Isus a venit sa-I incerce pe pacatosii iubiti de Dumnezeu. Isus a venit sa dovedeasca faptul ca ii iubeste pe pacatosi. Fariseii socoteau ca pacatosii trebuie condamnati. Ei nu aveau nici o idee despre ceea ce inseamna harul, mila si dragostea lui Dumnezeu pentru intreaga omenire. Iar falimentul teologiei lor i-a condus la o viata lipsita complet de dragoste, care mai avea si petele infatuarii lor si ale automultumirii.


A.M.Hunter a afirmat ca „Noutatea crestinismului nu este doctrina conform careia Dumnezeu ii iarta pe pacatosi. Nici un iudeu nu ar fi negat acest adevar. Ci esenta este ca Dumnezeu iubeste si ii salveaza pacatosi fiind.”

Acest adevar ne ajuta sa intelegem de ce a cuprins Luca aceasta povestire a lui Simon si a femeii pacatoase in evanghelia sa. El a vrut ca fiecare dintre noi sa ne vedem intr-unul dintre personajele de pe scena. Este usor sa ne simtim multumiti cu noi insine atunci cand ne conformam cu credinciosie la ceea ce credem noi ca ar fi voia lui Dumnezeu. Dar este greu sa ne uitam la viata noastra de credinta din perspective lui Dumnezeu.

Sa presupunem ca tu nu esti un fariseu. Stiu ca vrei sa-I slujesti lui Cristos cu dragoste sincera si pasionala. Mai mult, Dumnezeu stie acest lucru. Dar ceea ce iti sugerez eu este sa meditezi cat se poate de sincer asupra modurilor prin care alegi sa demonstrezi faptul ca Il iubesti si sa fii constient de faptul ca este extrem de usor sa alunecam de la devotament la datoriile zilnice.

Iti pui bazele pe manifestarile exterioare atunci cand vrei sa-I demonstrezi dragoste lui Cristos? Esti uneori tentat sa crezi ca bunatatea ta este un rezultat al obligatiunilor pe care le ai? A devenit bunatatea ta un obicei, mai degraba decat un raspuns plin de dragoste la harul lui Dumnezeu? Crezi ca a fi bun este suficient pentru a-I fi pe plac lui Dumnezeu?

Simti tu vreodata junghiul invidiei fata de cei mai respectabili decat tine? Este vreo bruma de ipocrizie sau duplicitate in viata ta? Ai remarcat vreodata cum se ascunde mandria in ungherele inimii tale si nu ai reusit sa o scoti la lumina?

Orice raspuns afirmativ la aceste intrebari ar trebui sa fie pentru noi un semnal de alarma vizavi de posibilitatea de a-ti fi pierdut dragostea dintai – ai fost cooptat de un sistem in loc sa fii coplesit de Mantuitorul. Un lucru este cert: „Femeia pacatoasa” din Luca 7 a avut o dragoste sincera si plina de indrazneala pentru Isus, lucru care L-a impresionat profund. Ea, nu Simon, ne arata calea catre bucuria de a-L iubi pe Cristos.

(fragment extras din capitolul „Eclipsa devotamentului”, autor Joseph M.Stowell)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s