de ce ne plictisim in biserica…

Daca ar fi la noi ca si la altii, anume: preotul ar citi in timp ce unii din cor canta ceva iar altii isi fac mereu si mereu cruce, una sau doua sau trei (una dupa alta) uite nu s-ar mai plictisi nimeni. Mai mult am creat scaune comode pentru ca atunci cand vii in biserica sa te poti odihni in voie. Daca rugaciunea e pe genunchi ne murdarim bunatate de costum frecandu-l de podea, si uite asa …

O mare parte din slujirea pastorala inseamna observare. Pastorul observa ceea ce se petrece in jurul lui si mai ales in comunitatea pe care o slujeste. Nu stiu daca sunt pastori –  ii excludem pe cei voyajori, bineinteles – care sa nu fi observat ca foarte multi credinciosi se plictisesc in timpul slujbelor religioase. Plictiseala tinde sa devina o constanta.

Din observatiile si investigatiile pe care le-am facut asupra acestui fenomen, am ajuns la anumite concluzii pe care le voi impartasi cu voi.

De ce ne plictisim in Biserica? De aia! Sau mai bine zis, de asta….” http://penticostalul.wordpress.com/2009/01/26/plictiseala-din-biserica-1/

  Inchinare de slaba calitate.

a. Multi se plictisesc datorita stilului irelevant de muzica din Biserica. Cel putin acesta e unul dintre motivele cel mai frecvent invocate de tineri. Nu sunt multumiti de muzica din Biserica.

Fara a intra in polemici nefolositoare si poate chiar daunatoare, trebuie sa recunoastem ca, cel putin in ceea ce priveste calitatea muzicii noastre, diferenta dintre ceea ce ascultam in timpul saptamanii si ceea ce ascultam in Biserica este enorma. Nu vorbesc neaparat de stil, nu cred ca stilul este esential aici; ma refer la calitate. Generatia actuala creste cu castile in urechi. Mare lucru daca pe la 30-40 de ani vor mai auzi bine. Asculta muzica non stop. Si va garantez ca majoritatea muzicii din MP3-ul sau Ipod-ul lor nu e religioasa. E de inteles socul pe care il au cand vin Duminica in Biserica, nu? Toata saptamana asculta muzica de o anumita calitate, iar cand vin in Biserica au senzatia ca au calatorit in timp.

b. Avem nevoie de armonie. Nu putem sa ne inchinam mediocru. Unul incepe intr-o gama, altul canta in alta. Orga e in Mi major, chitara e acordata cu un semiton mai sus, iar acordeonul  e cireasa de pe tort.  Surorile canta in alta octava, iar fratii citesc din Biblie, caci acasa nu au avut timp. Undeva la balcon cativa copii se cred in parc si alearga ca disperatii, in timp ce, lipsiti de orice responsabilitate, parintii lor se amuza de chelia fratelui care, plin de ravna, citeste editorialul din Cuvantul Adevarului.

Lipsa de armonie, lipsa de calitate a muzicii este una dintre cauzele enervantei plictiseli. Si cand noi insine cantam plictisiti, ii mai putem condamna pe ceilalti?

Intradevar biserica a ramas in urma in ceea ce priveste calitatea muzicii. Nici nu stim bine cand si de ce s-a intamplat asta. Stim ca Mozart, Beethoven, Bach au compus pentru glorificarea lui Dumnezeu si au compus bine. Cu muzica lor biserica se lauda si putini tineri stiu ca muzica de mai tarziu a plecat si de la acesti ilustri compozitori. Astazi insa privim cu jind peste gard si ne intrebam de ce nu reusim sa atingem un nivel al calitatii rezonabil si in biserica.

Sa fie incapacitatea bisericii (mai ales evanghelice) de a lua decizii pe termen lung si de a sprijinii tinerii care s-au decis sa imbratiseze o cariera muzicala?

sa fie lupta dintre generatii si in incercarea de a o diminua acceptam tot felul de curente muzicale?

sa ne afecteze inca trecerea bsiericii de la sat la oras cu muzica cu tot?

sa fie incapacitatea bisericii de a-si pretui valorile?

De dragul tinerilor nostri situatia ar trebui sa se schimbe dar schimbarea este dureroasa.” Ciprian

…de ce-i plictiseala in unele biserici? Simplu. Pentru ca lipseste prezenta lui Dumnezeu. O prezenta reala, simtita! Pentru ca oamenii vin cu asteptari inalte privind o “ofertă” de calitate: muzica, predici, etc… si binenteles cu mofturi si justificari ale pretentiilor lor.
De ce nu se intelege ca biserica e locul de adunare al credinciosilor pentru partasie, si nu un loc de spectacol de buna sau slaba calitate!
Vin acolo sa am partasie cu fratii in rugaciune, cantare, Cuvant! De ce devenim asa de sofisticati?” Miron

Copii mei au studiat muzica si instrumentele muzicale inca de la virsta de 4 ani. De mentionat ca repetitiile de orchestra si de cor erau precedtate de staruinte in rugaciune dupa botezul cu Duh Sfant. Mai intai cantai in alte limbi si abia apoi incepeai sa exersezi si sa canti la instrumente.
Din pacate, parintii penticostali de azi s-au dedicat mai mult businessului de aici si de aiurea, luxului si confortului material. Rareori mai vezi in casele penticostalilor de azi vreun pian sau vreo pianina. In schimb au proliferat jeep-urile, SUV-urile si plasmele TV. De aceea ne si mor atitia tineri in accidente nesabuite si raliuri de masini…” Ion Pop

si as mai putea continua cu mesajele celor care sunt crestini, care frecventeaza regulet bisericile evanghelice de astazi. Una din problemele noastre este ca asteptam sa ni se dea fara sa oferim nimic. Psalmistus zice ” …paharul meu este plin de da peste el…” rar mai auzi astazi crestini care sa sara pentru o lucrare sau alta. Mai repede ne barfim, ne uram, ne lovim si ne ranim unii pe altii…

 

 

Anunțuri
This entry was posted in Fără categorie by Doru. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s