“Să cinstesti pe tatăl tău si pe mama ta… “(2)

Cea dintâi poruncă

“ Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti sa lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul,Dumnezeul tau.”

Dumnezeu in planul Sau, a facut ordinea autoritatii,si aceasta incepe cu Persoana lui Isus Cristos care este Capul tuturor lucrurilor(Coloseni 1:18)

In ordinea lui Dumnezeu,urmatorul este tatal care direct sub conducerea lui Dumnezeu si responsabil inaintea Sa de familia lui(Efeseni 5:23,1Corinteni11:3). Apoi,

Dumnezeu spune ca mama este cea care trebuie sa se supuna conducerii tatalui (Efeseni 5:22,1Corinteni11:3).

Copiii sunt plasati sub autoritatea parintilor (Efeseni 6:1-3, Coloseni 3:20). Cand copiii asculta de parinti, ei asculta de Dumnezeu.

Acesta este planul lui Dumnezeu. El a dat parintilor autoritate asupra copiilor si parintii nu fac pe grozavii cand incearca sa-si exercite autoritatea. Dumnezeu i-a facut contienti ca sunt raspunzatori de viata copiilor si ca vor da socoteala intr-o zi de felul cum au condus, fie ca au crezut sau nu in Dumnezeu (Romani 13:1,2).

Cand citim cu atentie instructiunile lui Dumnezeu cu privire la copii din Efeseni 6:1-3 si Coloseni, descoperim in Efeseni acea fraza mica “in Domnul” care este foarte importanta. Unii cred ca trebuie sa-i asculte pe parinti numai daca ei sunt credinciosi, dar acest lucru ar contrazice versetul din Coloseni unde se spune “in toate lucrurile”. Nu numai in cele spirituale sau numai atunci cand parintii au dreptate- cum afirma unii- ci in toate lucrurile.

Parintii sunt reprezentantii lui Isus Cristos in viata copiilor, chiar daca acestia sunt mantuiti sau nu,sunt buni sau mai putin buni, sunt spirituali sau mai putin spirituali. Chiar daca crezi ca merita sau nu respectul tau ca si copil, locul binecuvantarilor si promisiunilor lui Dumnezeu pentru copil este numai atunci cand asculta si isi respecta parintii.

Aceasta este strategia lui Dumnezeu, si El continua sa lucreze in vietile si casele noastre numai in masura in care urmam planul Sau.

Desigur, multi copii-tineri vor spune ca Dumnezeu nu intelege situatia lor si felul parintilor lor, si ca El cere atat de mult de la ei. Sa nu uitam ca Dumnezeu cunoaste totul in legatura cu noi, dar planul Sau, strategia Sa pentru familie este ca Cristos sa fie inainte de toate, apoi tatal mai presus de mama, parintii mai presus de copii.

Multi se vor gandi probabil-“asa ceva nu se poate petrece la mine acasa” sau “cum poate pretinde Dumnezeu sa-i ascult si sa-i respect pe parinti, cand ei sunt cei mai…din biserica”, sau “cum sa cinstesc pe parinti cand ei sunt atat de putini cinstiti in viata lor si a-i asculta inseamna sa calcam voia Lui”.

Eu cred ca Dumnezeu stie ca multi parinti nu merita prea mult respect, stie ca multi sunt compromisi sau gresiti,sau inconsegventi, dar lucrul acesta nu schimba strategia lui Dumnezeu pentru cel ce trebuie sa se supuna. In Cuvantul Lui nu gasim nicaieri ca ascultarea de parinti este conditionata de felul cum sunt parintii, ci pur si simplu trebuie sa fie ascultati, sa primeasca cinstea si respectul de la copii.

Ma gandesc la faptul ca nu-ti poti respecta parintii, pentru meritele lor ca fiinte umane, dar trebuie sa-i respecti pentru pozitia lor mai pe sus de tine, ca parinti ai tai.

Dumnezeu nu trece cu vederea greselile si pacatele parintilor, ci El este interesat sa-i faca si pe ei asemenea lui Isus, dar vrea sa inceapa cu tine, cu atitudinea ta si prin tine sa lucreze la viata lor.

Dumnezeu nu poate sa lucreze la viata parintilor, atat timp cat in tine este catusi de putina revolta si opozitie fata de ei.

vine si concluzia…

Reclame

3 comentarii la „“Să cinstesti pe tatăl tău si pe mama ta… “(2)

 1. un frate în vârstă a fost întrebat odată: „Cum aţi ajuns la vărsta aceasta atât de înaintată şi încă sunteţi în putere?”

  Răspunsul său: „Am ascultat de părinţii mei.”

 2. sunt de acord: primesti fericire daca asculti de parinti, insa nu este usor sa te smeresti,sa recunosti autoritatea lor si SA INVETI SA ASCULTI.Dar,cred eu,dak asta tine de fericirea ta…vei asculta de ei…

 3. nu este vorba de smerenie aici…
  eu cred mai degrab ca e vb de alegere, anume, daca alegi sa respecti si sa te supui azi, o vei si face
  daca alegi sa nu respecti parintii nu numai ca nu o vei face ci vei suporta consecintele pe 2 planuri
  mai intai din partea parintilor si cel mai grav ca si Dumnezeu condamna asta si foarte dur – cu moartea vezi ce zice scriptura…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s