“Să cinstesti pe tatăl tău si pe mama ta… “

Cea dintâi poruncă:

“ Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti sa lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul,Dumnezeul tau.”EXODUL 20:12

Familia-caminul conjugal –este singurul loc potrivit si de folos pentru cresterea copiilor.Ea este locul unde se fauresc oameni ,societatea de maine .

Aceasta este problema primordiala si de mare raspundere,inaintea societatii si inaintea lui Dumnezeu.Copiii sunt o binecuvantare de la Domnul,dar si o mare raspundere.

Prin intermediul legilor si poruncilor,Dumnezeu le-a aratat oamenilor normele neprihanirii si dreptatii divine.Pentru cane referim la momentul in care poporul primise cele zece porunci, vreau sa ne uitam la contextul istoric si biblic.Pana la Sinai,poporul se bazeaza pe Legamantul Avraamic,dat de Dumnezeu in Geneza 12:2,3.Acum,Dumnezeu da lui Moise, pe muntele Sinai ,Legamantul Mozaic,care completeaza vechiul legamant.

Legamantul Mozaic se imparte in trei sectiuni distincte:(1)legea lui Dumnezeu despre neprihanire –Exodul 20:1-26; (2)legea pentru judecata-Exodul 21:1-24:11; (3)porunci care reglementau aspectele inchinarii religioase –Exodul 24:12-31:18.

Versetul nostru de baza este in Exodul 20:12,si este inclus in cele zece porunci din legile lui Dumnezeu despre neprihanire.In felul in care sunt relatate ele in Exodul 20 si in Deuteronom 5,se refera la doua feluri de relatie. In primele patru porunci Dumnezeu pune accentul pe relatia dintre om si Dumnezeu,iar cu a cincea incepe a doua parte a legilor date de Dumnezeului Moise pe muntele Sinai si se refera la relatia dintre oameni .Deci ultimile 6 porunci ne descopera planul lui Dumnezeu cu privire la relatiile dintre oameni.

Prima porunca dintre cele 6 se ocupa de relatiile de familie si se adreseaza in mod special copiilor. Familia, in viziunea lui Dumnezeu, este creata sa dezvolte fizic, dar si mai important, sa dezvolte in relatia cu Dumnezeu. Familia are o influienta importanta asupra omului. De fapt ceea ce simti fata de familie si felul in care actionezi fata de ei, iti va forma o mare parte din personalitate.Ea influienteaza si determina raporturile cu prietenii,cu colegii si chiar are foarte mult cu succesul tau in viitoarea casnicie.

Deci nu ne putem compartimenta viata. Relatiile dintr-o anumita sfera a vietii afecteaza celelalte sfere, mai devreme sau mai tarziu. Nu se poate separa viata de familie de intalnirile la care mergi, ele sunt intretesute, si fac ca atat punctele forte cat si slabiciunile sa se rasfranga si asupra celorlalti. De aceea Dumnezeu este atat de interesat de relatiile noastre si mai ales de cele de familie.

Dumnezeu s-a interesat de viata mea si de aceea a planificat cum sa fiu ca persoana si cum sa arat (Psalmii 139), dar s-a preocupat si planificat si familia in care sa ma nasc, si parintii pe care sa ii am. Indiferent de profesia pe care o are tatal , Dumnezeu a vrut ca el sa fie tatal tau, si ca mama este incintatoare, sau casnica, sau eficienta, sau oricum ar fi ea, Dumnezeu a vrut ca ea sa fie singura femeie din lume care sa fie mama ta. Deci El are motiv special ca ales toate aceste lucruri ; pentru ca doreste sa devii asemanator lui Isus Cristos.

Pe de alta parte nu trebuie sa uitam niciodata ca Satan stie cat de importante sunt relatiile tale de familie. El stie ca daca acasa nu este facuta voia lui Dumnezeu, nu se poate sa fie facuta voia Sa in afara familiei. Poate ca ai o viata ingrozitoare, dar asta nu schimba cu nimic strategia lui Dumnezeu. Indiferent cat de oribila si imposibila este situatia, Dumnezeu mai poate lucra daca exista cel putin o persoana cu o atitudine corecta. Si aceasta in cele mai multe cazuri esti tu. Poate ca este nevoie de multa credinta ca s-o crezi, dar pana ce nu accepti ca parintii tai sunt de la Domnul si pana nu crezi ca Dumnezeu i-a pus in viata ta pentru scopurile Sale, vei fi lasat in capcana neintelegerii, a amaraciunii si a revoltei care te va urmari toata viata. Dar Dumnezeu a stabilit deja strategia Lui, si a promis ca vom avea victorii daca urmam planul Sau.

vine si continuarea…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s